Reševanje stiske pri mami z dvema otrokoma

Tokrat naša psihoterapevtka Katja K. Knez Steinbuch odgovarja mamici, ki se je znašla v težkem obdobju materinstva.

Mamica dveh otrok občuti stisko in ne ve kako rokovati s trenutno situacijo. Po prvem, težko pričakovanem otroku se je zgodila nepredvidena nosečnost, katero je mamica že v začetku težko sprejela. Že vse od poroda naprej pa ima občutek, da je starejši otrok zapostavljen in zdi se ji, da se mu godi krivica, ki jo najbolj čuti ob razporejanju pozornosti med njena dva otroka. Poleg tega se dogaja, da otroka sodelujeta pri iskanju pozornosti predvsem, ko je mamica sama, kar jo pripelje do težkih občutkov, ko povzdigne glas ali celo udari. Počuti se izgubljeno, obupano in včasih komaj dočaka čas, ko partner poskrbi za enega od otrok. Včasih enostavno ne najde več izhoda in je na trenutke zelo obupana.

 

Odgovor:

Pozdravljeni. Mi je kar hudo prebrat, da ste v taki stiski… najbrz se pogosto srecujete z obcutkom krivde, da ne dajete dovolj in da niste dovolj dobra mami. Ampak ste.
Trenutno pac zmorete toliko in cutiti je, da se zelo trudite – se prevec in v resnici vas ta “se prevec” prav veze in spravlja v zanko krivde in (pre)visokih pricakovanj do sebe. Z vami bi se edino strinjala glede kricanja in udarcev, da ne pasejo k otrockom in da so zato za preverit, zakaj tako reagirate. Najbrz imate v telesu shranjen vas osebni somatski-telesni spomin, ko vasa starsa nista zmogla drugace in sta reagirala tudi onadva agresivno…? Smiselno bi bilo, da najdete tisto vaso malo majhno puncko, ki tako zelo hrepeni po tem, da bi jo nekdo zascitil: jo vzel v narocje, jo pomiril in ne se bolj vznemiril, ji dal stran ves sram in vso krivdo in ji povedal, kako je cudovita, vredna, lepa in predvsem popolna tocno taksna kot je. Si predstavljate, kako bi zacvetela vasa majhna puncka…?
in si predstavljate, kako se boste potem lazje znasli kot mamica – ko boste vedeli, da ne zmorete dati obema otrokoma 100%, ker ne gre. Ker niste robot, ker nobena mami ni, cetudi navzven kdaj tako izgleda. Tudi pri prvi tega ne bi “rabili” poceti, pa ste. Najbrz ste si tega se bolj zeleli, da tako mocno poskrbite za lastne otroke, ker vasi starsi najbrz niso zmogli tega na nacin, kot ste vi zeleli…? Kakorkoli je ze razlog, lahko se date malo na off. Otrocka bosta prezivela in to cisto ok, ce jima niste na voljo ves cas. Pravzaprav bosta le tako dobila bolj umirjeno mami- kar pa zdaj ne morete biti, ker saj veste, pricakovanje, da boste lahko tako na polno skrbeli za oba, je malo prehudo…? Za za enega je, ampak dva, uf…Ne vem, ce kdorkoli to zmore… ampak kar pa lahko naredite je, da si date svobodo: da enkrat uspete v svoji zelji bolj, drugic manj in da je to ok. Da niste zato nic manj, da ste ok. In da lahko objamete svojo majhno puncko in ji poveste, kako zelo je vredna. Samo naprej. Ce boste pa zeleli pobrskati po tem, zakaj se toliko zenete in zakaj se vam vklapljajo tako mocni odzivi, pa vam
Svetujem druzinsko terapijo. Dobrodosli tudi na nas Institut Vita bona. V vsakem primeru pa srecno in pogumno naprej ❤️.

 

Katja K. Knez Steinbuch