Otrokovo škrtanje z zobmi

Tokrat naša psihoterapevtka Katja K. Knez Steinbuch odgovarja mamici, ki se sprašuje ali res obstaja povezava med škrtanjem z zobmi pri otroku in potlačeno jezo.

Njen triletnik namreč velikokrat škrta z zobmi, zato ga je danes vprašala ali je jezen. Odgovor je zanikal, a zaradi razhoda staršev mama meni, da bi povezava vseeno lahko obstajala. Zanima jo še, kako lahko tako majhnemu otroku predstavi čustva in občutke? Lotila se je že branja knjig z otrokom na temo ločitve staršev, a je otrok ob tem jokal, zato je branje opustila.

Odgovor:
Pozdravljeni. Ja, skrtanje zob naj bi pomenilo potlaceno jezo, drzi.. Knjige so bile katarza zagotovo, se mi pa zdi fajn, da sledite otroku: ce vam pokaze, da je prevec, to sprejmete.
Verjamem, da vas skrbi, kako bo po locitvi, ampak otrocki so izjemno prilagodljiva bitja in ce starsa zmoreta razmejiti locitev od starsevstva in ce zmorejo odvzeti otrokom krivdo, potem gre res lazje.
Bistveno za vas in za otroka je, da si vi dovolite vse obcutke, taksne kakrsne so pri zalovanju in slovesu od ljudi in da se obcutki scasoma integrirajo, torej na neki tocki zmanjsajo… pomembno pri tem je, da otrok ni tisti, ki bi tolazil. Po drugi strani pa ce se zgodi, ne rabite skrivat cutenj (ja, mami je zalostna, ampak bom ok)-da pokazete obcutek in razmejite: da boste sami poskrbeli, da ne rabi on.
Sicer pa o jezi lahko sprosceno govorite, teceta skupaj iz jeze, kupite kaksno boksarsko vreco za oba, obcutke tudi nariseta ipd. Torej lahko mu date dovoljenje, da se jezi (dobesedno), ampak kolikor bo on zelel. Saj veste, vsi imamo svoje procese in vcasih traja, tudi pri odraslih, da si kaj dovolimo cutiti..vse bo ok. Ce menite, da se stvari ne bodo izboljsale, pa lahko cez nekaj casa tudi vi pridete na kaksno individualno srecanje, da se pogleda kako je bilo s to jezo prej ipd. Ampak verjamem, da bo se vse ok. Vse dobro obema

 

Katja K. Knez Steinbuch